Suomen suosituimmat urheilulajit

Tässä artikkelissa kerromme, mitkä urheilulajit ovat kiinnostavimpia, arvostetuimpia ja harrastetuimpia Suomessa. Suomen seuratuin ja juhlituin laji on epäilemättä jääkiekko. Vuosien 1995 ja 2011 voittoja jääkiekon maailmanmestaruuskisoissa muistellaan edelleen lämmöllä, ja edelleen kansa istuu joka vuosi kisojen aikaan jännittyneenä tv-ruutujen edessä kannustamassa omaa maata voittoon. Mutta onko jääkiekko Suomen harrastetuin laji?

Harrastetuimmat lajit

Niin rakastettu kuin kotimaassamme onkin, jääkiekko ei ole Suomen harrastetuin laji. Sen sijaan jalkapallo pitää selkeää kärkipaikkaa rekisteröityjen kilpaharrastajien määrässä, minkä lisäksi jalkapallon ei-rekisteröityjen harrastajien määräksi on arvioitu noin 400 000. Toista sijaa pitää ehkä hieman yllättävä salibandy, noin 350 000 harrastajalla.

Jääkiekkoa, joka on vasta kolmanneksi suosituin laji, sen sijaan harrastaa vain noin 200 000 suomalaista. Sitä seuraavat yleisurheilu ja koripallo.

Naisten ja miesten erot liikuntaharrastuksissa liittyvät lähinnä siihen, onko kyseessä joukkue- vai yksilölaji. Naiset harrastavat selvästi miehiä enemmän yksilölajeja kuten voimistelua, ratsastusta ja yleisurheilua, kun taas miesten keskuudessa suosituimpia ovat joukkue- ja pallopelit.

Kiinnostavimmat lajit

Vaikka jääkiekko ei ylläkään ykköseksi Suomen harrastetuimpien lajien joukossa, se on vuoden 2014 Sponsor Navigator -tutkimuksen mukaan ylivoimaisesti kiinnostavin ja arvostetuin sekä naisten että miesten mielestä.

Toiseksi kiinnostavin laji tutkimuksen mukaan oli yleisurheilu, jonka perässä tulivat hiihto, mäkihyppy ja formula 1. Yksittäiseksi seuratuimmaksi urheilijaksi on noussut ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen, vaikka ampumahiihto lajina tulee vasta seitsemäntenä. Arvostetumpien lajien kolmen kärki on hieman eri kuin kiinnostavimpien: jääkiekko, ampumahiihto ja yleisurheilu.

Vaikka miesten ja naisten kiinnostuksen kohteet ovat pitkälti samat, ikä tuo listalle hieman eroavaisuuksia. 16-29-vuotiaiden top-kolmesta löytyy nimittäin jääkiekon ja jalkapallon lisäksi extreme-urheilut, kun taas sitä vanhemmat nauttivat enemmän perinteisempien lajien seuraamisesta.

Harrastetuimmat ja kiinnostavimmat lajit eivät kohtaa todennäköisesti käytännön syistä: jalkapalloharrastuksen aloittaminen ei vaadi samanlaista panostusta kuin jääkiekon. Pelkällä pallolla, kentällä ja innostuneilla pelaajilla pääsee jalkapallossa jo pitkälle, kun taas jääkiekko vaatii taloudellista panostusta varusteisiin ja välineisiin, eikä jäähallien saatavuus ole yhtä rajaton kuin jalkapallokentiksi soveltuvien tilojen.